İçindekiler
İslamiyet’e iman eden kişilerin hayatlarında önemli bir yere sahip olan Kur’an ayetleri içerisinde bir çok hikmet bulunmakta ve Müslüman kişilerin hayatına ışık tutmaktadır. Müslüman kişilerin Kuran ayetlerinde geçen erkek isimleri konusunda araştırma yapması son derece doğaldır.
Müslümanlık inancına iman eden insanlar için dini esaslara bağlı yaşamak son derece mühim bir tutumdur. Buna bağlı olarak Müslüman bir kişinin evladına isim koyarken de günlük hayatında olduğu kadar dini bir tutum sergilemesi daha doğru bir davranış olacaktır. Kuran ayetlerinde geçen erkek isimleri Müslümanların evlatlarına isim verme hususunda belirleyici bir durum olarak değerlendirilmektedir. Peygamber hadisleri de müminlerin evlatlarına isim koyma hususunda dikkat etmesi gereken esasları bildirmektedir.
Müslümanlıkta Doğan Bebeğe İsim Nasıl Konulur?
Kuranda Geçen Erkek İsimlerinden Hangileri Bebeklere Verilebilir;
İslamiyet’e iman eden insanların bebeklerine isim vereceği sırada dine uygun tutum sergilemek için bilmesi gereken esaslar bulunmaktadır. Bunların başında, Kur’an içerisinde yer alan her kelamın bebeklere isim olarak verilmemesi gerektiğidir. Peygamber efendi Hz. Muhammed’in hadislerinde belirttiği üzere isimlerin güzel olması, kıyamet vakti Allah tarafından bu isimle çağırılma konusunda çok büyük önem arz eder.
Kuran ayetlerinde geçen erkek isimleri arasında İslam dinine bağlı ailelerde gözlerini açmış bebekler için tercih edilebilir olanlar;
- Adem
- Ahmet
- Ahlas
- Abdi
- Berk
- Burak
- Dehri
- Ekrem
- Furkan
- Hamdi
- Mustafa
- Abdullah
- Abdülkerim
- Abdulkadir
Bu isimler anlam bakımından cömert, saygılı, adil, temiz, saf, cesur gibi sıfatlara karşılık gelmekte olup Kur’an ayetlerinde yer alan kelamlardır. Allah’ın isimlerinin bebeklere verilmemesi konusunda din alimleri müminleri uyarırken, bu isimleri tercih etmek isteyenler başına nur yada kul anlamına gelen “abd” eki getirilmesi gerekmektedir.
Çocuğa Kurandan İsim Koyarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İslam alimleri Allah’ın isimlerinin yeni doğan bebeklere verilmemesi konusunda uyarılar yapmakta olup bu isimlerin yalnızca Allah’a ait sıfatlara karşılık gelmekte olduğu müminlere bildirilmektedir. Bu konuda müminlerin dikkatli olması gerekirken, anlam bakımından ağır kelamların bebekler üzerinde ağırlık yaratabileceği ve sıkıntı oluşturabileceği de bildirilmiştir.
Müslümanlık dinine bağlı olan kişilerin İslam dinine uygun olmayan isimleri ve kelamları evlatlarına bahşetmemesi gerektiği konusunda uyarılar yapılmaktadır. Buna bağlı olarak müminlerin batının kültürüne yerleşmiş isimleri, yabancı kökenli kelimeleri, kafirlere atıf edilen sıfat ve isimleri, Allah’ın sıfatlarını evlatlarına bahşetmemelidir.
Kuranda Geçen Erkek İsimleri ve Anlamları
Müslümanlık dinine göre, evlatlara Kur’an içerisinde yer alan güzel kelamlardan isim vermek son derece doğru bir tutum olarak değerlendirilmektedir. Buna bağlı olarak Kuran ayetlerinde geçen erkek isimleri ve anlamları;
- Adem, ilk ve temiz yaratılan insan
- Ahmet, övgüyü hak eden kişi,
- Ahlas, temiz kalpli, iyi yürekli kişi,
- Abdi, kulluk ve itaat eden kimse
- Berk, sağlam ve dayanıklı olan kişi,
- Burak, Hz. Muhammed’in miraca giderken bineğine verdiği isimdir,
- Dehri, çok bilgili, bilgin olan kişi
- Ekrem, her konuda cömert olan,
- Furkan, doğru yolu göstermeyi vazife edinen,
- Hamdi, Allah’a her daim şükürler sunan,
- Mustafa, seçkin olan saygın kişi,
- Abdullah, Allah’ın kulu
- Abdulkerim, Kerim olan kul,
- Abdulkadir, Kadir olan kul olarak belirtilmiştir.
Yorum Yapılmamış