İslamiyette Hayvan Sevgisi Nasıl? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

İslamiyette Hayvan Sevgisi Nasıl?

Hayvanlar, çocuklar, bebekler her türlü inanışta yaratılışın yetişkin bir insanın gücüne oranla en savunmasız varlıkları olarak kabul edilmekte ve insanlar tarafından korunması öğütlenmektedir. İslamiyette hayvan sevgisi gerek peygamber hadislerinde gerek diyanet işleri hutbelerinde gerekse Kur’an ayetleri ile sıklıkla dile getirilen bir konudur.

Müslümanlıkta dahil olmak üzere her inanç sisteminde, hayvan sevgisi konusuna özellikle yer verilmekte olup, insanların anlayabileceği her türlü dilden konu hakkında inananlar aydınlatılmaktadır. Buna istinaden İslamiyet inancında hayvan sevgisi ile alakalı hem hadisler hem de hutbeler bulunmakta olup ayetler ile desteklenmektedir. Din bilginleri tarafından açıklık getirilen ayetlerde hayvanların korunması ve şefkat gösterilmesi gereken varlıklar olduğu bildirilmektedir.

İslamiyet Hayvanlar Hakkında Ne Düşünür?

İslamiyet her koşulda, herkese hoşgörü gösterilmesi ve duyarlı bireyler olarak yaşanmasını öğütlemektedir. Müslümanlıkta hayvanlar Allah’ın dilsiz kulları olarak daha çocukluktan itibaren insanlara tanıtılır ve korunması, şefkat ile merhamet duyguları ile yaklaşılması öğütlenir. Buna istinaden insanların hayvanları Allah’ın yarattığını unutmadan yaşaması ve onlara eziyet edecek davranışlardan kaçınması beklenen tutumdur.

İslamiyette hayvan sevgisi gerek peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in yaşayışına bağlı belirtilen hadislerde gerekse, Kur’an ayetlerinde sıklıkla bildirilmekte ve açıklık getirilen konular arasında yer almaktadır. Bu ayetler kapsamında Allah’ın her türlü hayvandan kılavuz kitabında peygamberine vahiy ettiği ve bu hayvanları dünyevi hayatta koruyup kollamak, beslemek ve şefkat göstermekten insanın sorumlu olduğu bildirilmektedir.

Kurban geleneğine uygun olan hayvanların usulü dışında kesilmemesi, öldürülmemesi konusunda çok açık olan Kur’an ayetleri, keyfi olarak hayvanlara zarar verilmemesini, ihtiyaç dahilinde bazı hayvanların kesilerek kurban edilebileceğini bildirirken bile bunu sınırlandırmaktan çekinmez. Buna bağlı olarak insanların her hayvanın etini yemesi yasaklanmış olup yalnızca besi hayvanı olarak nitelendirilenlerin hayati durumlarda tüketilmesi uygun görülmektedir.

Peygamber Efendimizin Hayvan Sevgisi Hakkında Hadisler

İslamiyet inancında Allah’ın elçisi olarak nitelendirilen Hz. Muhammed (sav) her hususta konu hayvanlara geldiğinde muhakkak onların Allah’ın yarattığı dilsiz kulları olduğunu vurgulamakta ve kendisi de insanların yanında hayvanlara merhamet ve şefkat gösteren bir insan olarak bilinmektedir.

Peygamber efendimizin en sık dile getirilen hadisi olarak bu konuya uygunluğu ile bilinen, yerdekilere merhamet edenin göktekiler tarafından merhamet bulacağına ilişkin sözlerinden geçer. Hz. Muhammed sıklıkla geçmiş dönemin yüksek din bilginleri tarafından yaşanan olayları dile getirmekteydi. Buna istinaden bir günahkarın susuzluktan ölmek üzere olan bir köpeğe su vermesi üzerine Allah’ın onun tüm günahlarını bağışladığından ve bir kadının kediyi hapsederek aç ve susuz bırakıp, ölmesini seyrettiği sonucunda Allah tarafından cehennemde aynı ızdırabı çekmekle cezalandırıldığını bildirir.

Hz. Muhammed’in Hayvanlar Hakkında Söyledikleri

İslamiyette hayvan sevgisi dinen son derece mühim bir yerde yer almakta ve insanların sıklıkla bu konuda araştırmalar yaptığı bilinmektedir. Peygamber efendimiz tarafından birçok önemli kişiye yakınlarında ki hayvanlara merhamet etmeleri konusunda tembih edildiği bilinmektedir.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed hayvanlara o denli değer verir ve korurmuş ki hadislerinden birinde sağıma girecek koyunları sağacak kişinin tırnaklarını hayvanın canını yakmamak adına kesmesini buyurmuştur. Yavruları alınan bir kuşun ızdırabını sonlandırmak adına yavrularını alan kişiden geri vermesini istemesi, canlı hayvana eğlence için ızdırap olanların lanetlendiği, hayvanlara hakaret etmenin bile hoş karşılanmadığını belirten Hz. Muhammedin hayvanları evde besleyip beslememek konusunda ki kararı kişiye bırakarak caiz olarak nitelendirdiği kayıt altına alınmıştır.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver