İçindekiler
Miladı ve Hicri takvime göre günler, saatler farklılık göstermektedir. Müslüman kişilerin takvimleri ve saatleri de İslamiyet’e bağlı olarak değerlendirilmektedir. Buna bağlı olarak İslamiyette gün ne zaman başlar?
Müslüman kişilerin İslamiyet esaslarına bağlı bir yaşam sürmesi ve hayatlarını dinin gerektirdiği şart ve koşullara bağlı sürdürmesi müminlerden Cenab-ı Hak tarafından beklenen tutum olarak değerlendirilmektedir.
Müslümanlığa bağlı bir hayatın temellerinde yer alan namaz ve ibadetler ise kişinin dini ne denli yaşadığı konusunda ışık tutmaktadır. Bu durum ve şartlar göz önünde bulundurulduğunda İslamiyette güne başlanan zaman ile iman etmeyen kişilerin yeni güne başladığı zaman arasında farklılık bulunmaktadır.
İslamiyet Esaslarına Bağlı Bir Gün Ne Zaman Başlar?
İslamiyet esaslarına göre gün bir önceki akşam başlamakta ve ertesi günün akşamı olarak nitelendirilmektedir. Buna bağlı olarak İslamiyette pazartesi günü Pazar akşamından yaşanmaya başlamakta ve pazartesi akşamı sonlanmaktadır. Kur’an ayetlerinde belirtildiği üzere Allah gün ve geceyi birbirini yakalayamayacak şekilde oluşturmuştur.
Bu ayete bağlı olarak gece başlayan günü takip eden gündüz ile devam eder ve ta ki gündüzün gecesine kadar aynı gün devam eder. Aynı husus kadir geceleri ve arife günleri içinde geçerli olmakta ve bunun sebebi olarak ay ile güneşin birbirini takip eder yaratılışı işaret gösterilmektedir.
Buna bağlı olarak İslamiyette gün ne zaman başlar sorusuna verilen yanıtlar İslam alimlerine göre belirlenmiş olup, Kur’an tasvirlerinden yola çıkarak kesinleştirilmiştir.
İslamiyet Esaslarına Bağlı Bir Gün Nasıl Yaşanır?
Müslümanlık esaslarında bir gün geçirmek, Allah’ın şart ve buyruklarını, ibadet ve görevlerini yerine getirmekten geçerken, Müslümanların gün içerisinde en sık yaptığı ibadet ise namaz ve dua olarak belirtilmektedir. Kuran ayetlerinde Allah’ın kelamlarında ve peygamber hadislerinde sıklıkla dile getirilen Cenab-ı Hakka uygun hayat, onu anmak ve dua etmekten ziyade kulundan talep ettiği hususları yerine getirmesinden geçer.
Müslüman kişinin en sık sorduğu sorular arasında yer alan ve İslam alimleri tarafından cevaplandırılan; İslamiyette gün ne zaman başlar?
Bu soruya verilen en doğru yanıt, günün İslamiyette yatsı ezanı ile başlaması ve ertesi günün yatsı ezanına kadar devam etmesi yönündedir. Buna bağlı olarak pazartesi günü Pazar yatsı vaktinde başlar ve Pazartesi yatsı vaktine kadar devam eder. Müslüman kişiler bu vakit aralığında günlük ibadetlerini yerine getirmekten mesul olarak kabul edilmekte ve ibadetlerini gerçekleştirmeyen kişilerin kazalarını yapması beklenmektedir.
İslamiyette Gece Mi Önce Gelir Gündüz Mü?
İslamiyet inancına göre yaratılışta Allah’u Teala öncelikli olarak geceyi yaratmış arkasından gündüz var olmuştur. Buna bağlı olarak Müslümanlık inancında günler ve geceler öncelikle geceden başlamaktadır. Dinen kutsal sayılan ve kabul gören günlerde mübarek geceleri takiben gerçekleşen günlerdir. Buna göre pazartesi gecesi pazartesi ile salıyı birbirine bağlamaz. Hicri takvime göre pazartesi gecesi, Pazar ile pazartesiyi birbirine bağlayan gece olarak kabul edilmektedir.
İslamiyette gün ne zaman başlar sorusuna yanıt olarak, Miladi takvimde kullandığımız günlerin bir gece öncesinden başladığı ve bahsi geçen gün bittiğini söylemek doğru olacaktır. Allah ilk olarak geceyi yaratmış arkasından gündüz olmuş bu sebeple günlerde geceden başlamakta olarak kabul edilmektedir.
Yorum Yapılmamış