Müslümanlıkta tevhit inancı doğrultusunda Allah tek ve en kudretli olan yaratıcıdır. Bu sebeple ondan başka ilah yoktur, en hikmetlisi ve hayırlara vesile işlerde bulunan Allah’u Teala’dır. Peki; Allah Ayetlerinde Neden Biz Diyor?
İslamiyet’te Allah her şeyden üstün olan kadir ve tek yaratıcı olarak kabul edilmektedir. Hz. Muhammed Allah’ın kulu ve elçisi olan İslamiyet’i duyurmakla görevlendirilmiş peygamberdir. Her konuda hikmet sahibi Allah Ayetlerinde Neden Biz Diyor diye sual edenler için İslam alimlerine danışmak ve onlardan bilgilendirme almak çok daha doğru olacaktır.
Müslümanlıkta Allah Tek Mi?
İslamiyet inancında tek yaratıcı bulunmakta ve o her şeye kadir, her şeyden hikmetli olarak kabul edilmektedir. Allah tek ve en güçlü olsa da onun yarattıklarının kendisi tarafından düzeni korumak adına görevlendirildiği durumlar bulunmaktadır. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda, Allah Ayetlerinde Neden Biz Diyor sorusuna; Allah’u Teala yarattıklarına bir görev verdiğinde onlarla iş birliği içerisinde olduğunu belirten biz kelimesi ile kullarına seslenmektedir.
Bu sık rastlanan bir durum olmamakla birlikte, genel olarak hitaben ben kelimesini kullanan Allah’u Teala; bazı durumlarda melekleri, cinleri, peygamberleri ve yarattığı diğer mahlukları görevlendirerek onlarla işbirliği yaptığını ifade eden biz hitabını telaffuz etmiştir. Hicr Suresinde 15. Ayet 9. Cüz uyarınca; Kur’an-ı Kerim’i tamamen biz indirdik, yine onu bizden başkası korumayacaktır ifadesinde bulunurken bahsettiği biz, kendisine iman eden yarattıkları olarak kabul görmektedir.
Allah Biz Derken Kimden Bahsediyor?
Allah’ın Müslümanlara kılavuz olması niyeti ile Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e Cebrail aracılığı ile vahiy ettiği Kur’an-ı Kerim içerisinde yer alan ayetlerde bazen biz ifadesine denk gelmek mümkündür. Bunlara örnek olarak Vakıa Suresi 56. Ayet 57. Cüzde sizi biz yarattık ifadesi yer alırken, Hadid Suresi 57/25 cüzünde demiri indiren bizdik, Lokman Suresi 31. Ayet 10. Cüzünde gökten suyu indiren bizdik ifadesi yer almaktadır.
Allah’u Teala’nın kılavuz kitabında peygamberi aracılığı ile bildirdiği ayetlerde bahsettiği biz öznesine hitaben Allah Ayetlerinde Neden Biz Diyor sorusu sorulmakta ve buna cevap olarak; kendisi ile yaratılışta görevlendirdiği, melek ve melekler, cin ve cinler, şeytan, peygamber ve daha türlü akıl erdirilemez mahluktan bahsedilmektedir.
Allah’ın hikmeti ve kudreti her şeye yetendir ancak bu onun her şeyi kendi yapacağı anlamına gelmemektedir. Allah bazı hikmetlerini gerçekleştirmek için yarattıklarını görevlendirmektedir. Cebrail’in Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed ile iletişim kurarak Kur’an-ı vahiy ettiği gibi, Azrail’in ruhları topladığı, insanların yanında duran meleklerin amelleri kaydetmesi gibi türlü olaylara vesile olmaktadırlar.
Yorum Yapılmamış