Mezarlıkta Okunacak Dua Hangisidir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Mezarlıkta Okunacak Dua Hangisidir?

İslamiyet’te kabir inancı son derece mühim bir konumda yer almaktadır. Bu hususta Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in net hadisleri bulunmaktadır. Mezarlıkta okunacak dua ölen kişinin günahlarının bağışlanmasını dilemek amacıyla yakınları tarafından yapılmalıdır.

Müslümanlıkta ölen kişinin arkasından dua okumak son derece faziletli bir olaydır ve ölen kişiye bağışlanma sağlayıp, yüklerini hafifletirken; yaşayan yakının hayatında hayırlara vesile olmaktadır. Müslüman, bir yakını öldüğünde mezarlıkta okunacak duayı cemaat ile okursa bu ölen kişiye çok daha büyük rahatlama sağlayacaktır. Peygamber Efendi hadislerinde ölen yakınların cenazesinde hangi duaların okunması gerektiğini açıkça bildirmektedir.

Müslümanlıkta Ölenin Arkasından Okunan Dualar Nelerdir?

Müslümanlık inancında ahiret anlayışı oldukça kapsamlı bir şekilde dinin kılavuz kitabı olan Kur’an-ı Kerim’de bildirilmiştir. Buna göre kişi dünyevi hayatında yaptığı amellerden Allah katında sorumlu tutulacak ya cennet ile mükâfatlandırılacak ya da cehennem ile cezalandırılacaktır.

Peygamber efendimiz hadislerinde; ölen kişinin arkasından Allah’ın 99 ismi, kişinin yakınları tarafından ne kadar çok zikir ve tespih edilirse o kadar rahatlama sağladığından bahsetmekte ve mezarlıkta okunacak dualar arasında muhakkak Fatiha Suresi, Yasin Suresi ve Ayet-el Kürsi okunması gerektiğini buyurmaktadır. Mezarlıktan çıktıktan sonra yakınlarının dua etmeye devam etmesi ve Kur’an okutmasının Allah katında oldukça büyük sevabı vardır ve dinen çok hoş bir davranış olarak kabul edilmektedir.

Yakınları tarafından öldükten sonra anılmaya devam edilen kişi; dualarla ve hayırları ile anıldıkça Allah katında daha da yükselir.

Mezarlıktan Geçerken Hangi Dua Okunur?

Kişi yalnızca bir yakınını kaybettiğinde defin için mezarlığa gitmemeli ara sıra kabirin başında ruhunu şad edecek şekilde dua etmeli ve yılın belli zamanlarında onun hayrına Kur’an okumalıdır. Bu kişinin sevaplarını arttırırken Allah katında ölen kişiye hafiflik getirir ve hayırlara vesile olur.

Allah tarafından elçilik ile görevlendirilen Peygamberimiz hadislerinde; ölen yakınların arkasından onlar adına hayır işlemeyi sünnet olarak bildirmektedir.

Mezarlıkta okunacak dua yalnızca ziyaretlerde olmamakla birlikte mezarlık önlerinden geçilen esnalarda da okunabilmektedir. Bu, okuyan kişinin tüm yakınlarının ruhuna değen bir dua olarak nitelendirilmektedir. Mezarlıkta; 3 kez İhlas Suresi ve 1 kez Fatiha Suresi okunması Peygamber Efendimizin sünnetidir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver