Müslüman Gençler İçin İrade Terbiyesi | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslüman Gençler İçin İrade Terbiyesi

İnsanlar sahip oldukları iradeyi kullanmakta zorluk çekebilirler çünkü insanın en büyük düşmanı nefis buna karşı gelebilir. Nefis ise insanın kendi şeytanıdır. Her Müslümanın iradesini ve nefsini terbiye etmesi gerekir. Bu terbiye irade ve nefsi düzelterek Hatay’a düşmekten insanı kurtarır. Özellikle bu konu gençler için çok önemlidir. Gençlik zamanları insanın en aktif olduğu zamanlardır. Bu zamanlarda nefse uymak çok olası ve tehlikelidir. Müslüman gençler için irade terbiyesi gençlerin nefislerine hâkim olmasını sağlar. Gençken alınan bu terbiye ölüme kadar günahtan ve haramdan korur.

İrade Nedir?

İrade, insanların sahip olduğu anlama ve idrak etme özelliğidir. Kişinin kendi kararlarını verebilmesi, dünyada var olan durumları anlayabilmesi ve iyi ile kötüyü ayırt edebilmesidir. Müslüman gençler için irade terbiyesi çok önemlidir. İradelerini terbiye eden gençler şeytanın ve nefislerinin aldatmacalarından korunurlar. İnsanoğlu kötü bildiği şeyi yapmak istemezken nefsinin ona yenik düşmesi o şeyi yapmasını sağlar. Bu durumunda kişinin en büyük düşmanı da kendisi olur. İrade sahibi olmak istek ve arzuların günah ve sevaba göre kontrol edilmesini sağlar. Böyle bir durum da kişinin günah işlemesine izin vermez.

Müslüman Gençler için irade Terbiyesi Kitabı

İrade terbiyesi Müslümanlar için çok önemli bir unsur barındırdığı için bu terbiye adına kitap yazılmıştır. Kitap içerisindeki bakış açılarıyla gençlere hayata farklı bakış açısından baktırarak kendilerini kontrol etmelerini sağlar. Şöyle düşünelim mi kişinin kendini kontrol edememesi zamanla kötü alışkanlıkların onu kontrol etmesini sağlar.

İrade Terbiyesi Nasıl olur?

İslam dini Müslümanlara güzel ahlakı nasihat ederken bir yandan da nefislerini terbiye ettirir. Oruç tutmak en büyük nefis terbiyesidir. Namazların dosdoğru kılınması, vakitli şekilde kalkıp vakitli şekilde uyumak, günah olan şeylerden uzak durmak bu eylemlerin her biri iradeyi koruyan ve ona bir sınır olduğunu gösteren terbiyelerdir. İradeyi terbiye konusunda çoğu alim dünya hayatından uzaklaşıp sadece ibadetleri ve kendisiyle kalır. Orada geçirdiği zamanı sadece ibadet, oruç ya da kuran okuyarak geçiren alim nefsinin terbiyesi için belki de yıllarca bekler. Oruç Allah rızası için tutulur.

 

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver