Müslümanlık Osmanlı’ya Ne Zaman Geldi? |

Müslümanlık Osmanlı’ya Ne Zaman Geldi?

Müslümanlık dini, Orta Doğuda meydana gelmiş Afrika’da yayılmış ve tüm dünya üzerinde son derece geniş bir nüfus popülasyonuna sahip evrensel bir dini inanç sistemidir. Hak kitabı Kur’an-ı Kerim ve peygamberi Hz. Muhammed olan Müslümanlık Osmanlı’ya ne zaman geldi? Osmanlı’da dini hayat ve sorumluluklar nasıldı?

Osmanlı’nın İlk Dini Nedir

Türklerin ilk olarak Müslümanlığa adım attıkları ve Arabistan ile arasındaki savaşa son verdiği tarih olarak 751 kayıtlara geçse de 1517 senesini işaret etmek gerekmektedir. Osmanlı İmparatorluğu kuruluşundan itibaren İslamiyet’i ve ilkelerini sonuna kadar benimsemiş, Allah’ı ilah, peygamberi elçi ve kitabını hakikat olarak kabul etmiştir. Sünni İslam inancını devlet inancı haline getiren Osmanlı imparatorluğunda 1. Selim tarafından dinin en yüksek rütbesi olan hilafet makamını kendi sırtlanarak Osmanlı Halifeliğinin temelini atmıştır.

Osmanlı’da Dini Hayat

Müslümanlık Osmanlı’ya ne zaman geldi sorusu ile incelenmesi gereken bir diğer husus İslam inancının Osmanlı kültürü ve toplumu üzerindeki etkisi olmalıdır. İslamiyet’in Sünni mezhebini hak din olarak kabul eden Osmanlı imparatorluğunda hukuk sisteminden günlük hayata, ticaretten evliliğe kadar her türlü karar dini buyruklar göz edilerek kararlaştırılmaktaydı.

Osmanlı devleti bizzat bir din devleti olarak dünya üzerinde yer almış hükümdarlıklardan biriydi ve bu durum kuruluşundaki beylikler döneminden süregelip Tanzimat Fermanına kadar devam eden bir durumdu. İslam hukukuna göre yürütülen Osmanlı İmparatorluğunda dini hayatın bundan bağımsız olması beklenilemez olduğundan her birey dini sorumluluklarını son derece hassas bir şekilde üstlenmektedir.

Osmanlı’da Din Devlet İlişkisi

Osmanlı İmparatorluğu beyliklerle kurulduğu zamandan, çöküş dönemine kadar değişmeksizin İslam hukukuna göre alınan kararlar doğrultusunda yürütülmüştür. Müslümanlık Osmanlı’ya ne zaman geldi sorusunun cevabını arayanlar bilmelidir ki İslamiyet adına yapılan en köklü icraatlar Osmanlı döneminde yapılmıştır.

Adalet sisteminin işleyişinden, ticari faaliyetlere kadar Allah’ın buyrukları, peygamberin hadisleri ve İslam bilimcilerinin yönlendirmeleri ile oluşturulan kanunlar Osmanlı İmparatorluğu dönemince yürütme sırasında yürürlükte uygulanmıştır. Günlük ibadetlerini aksatmak bu nedenle Osmanlı halkı tarafından kabul edilir bir durum ve söz konusu bir tutum olamaz.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver