İçindekiler
İslamiyet ve Yahudilik birbirinden eşsiz sisteme sahip farklı dini oluşumlardır. İslamiyet’in Allah’ın elçisi olarak kabul gördüğü Hz. Muhammed iken Yahudilik için hak peygamber Hz. İbrahim’dir. Müslümanlık ve Yahudilik arasındaki farklar oldukça geniş bir perspektifte incelenebilmektedir.
Yahudilik Din mi Irk mı?
Yahudilik; monoteist inanç sistemlerinin yapı taşı ve ilk modeli olarak, Hz. İbrahim’e vahyedilen, bulunduğu coğrafyanın kültürüne ve hukuki kuramlarına, medeniyet biçimine kadar işlemiş bir semavi dindir. Yahuda’nın oğulları, İsrailoğulları, İbraniler gibi isimlerle anılan Yahudiler, köken bakımından İsraillidir. Müslümanlıkta erkeklere uygulanan sünnet ilk olarak Yahudilikte İbrahim peygamber tarafından başlatılmıştır. Müslümanlık ve Yahudilik arasındaki farklar büyük oranda benzerliklere de sebebiyet vermektedir. Bu benzerlikler arasında;
- Putperestlik yapmak günahtır
- Meleklere ve cinlere inanılmaktadır
- Âdem ve Havva’dan gelen asli günah inanışı bulunmaktadır.
- İki dinde de domuz eti yemek haram kılınmıştır
- Dinin merkezinde yer alan ibadetleri oruç tutmak, zekât vermek ve perhize göre beslenmek bulunmaktadır.
Yahudilikten Müslümanlığa Geçen Adetler
İkisi de her ne kadar semavi din olarak nitelendirilse deMüslümanlık ve Yahudilik arasındaki farklar aslında iki dinin yapısının birbirine benzerliğini gizleyemez niteliktedir. İslam’ın şeriat anlayışı, Yahudilikte Halaha ile eş değerdir. Müslümanlar için yenilebilir nimetler helal olarak adlandırılır Yahudilikteki karşılığı kaşerdir.
Müslümanlıkta günde 5 vakit namaz kılmak ibadettir. Yahudilerin günde üç vakit ibadeti ve iki vakit dua zamanı vardır. Müslümanlıkta Yahudilik gibi eşcinselliği, kadın ve erkeğin fıtratı dışında görünmesini ve davranmasını, nikahsız cinsel münasebeti günah olarak nitelendirmekte ve haram kılmaktadır.
Müslümanlık ve Yahudilik Arasındaki Benzerlikler
Müslümanlık ve Yahudilik arasındaki farklılıklar her ne kadar mantık ayrılığına sebep olsa da özünde aynı mantık üzerinden kurulmuştur. İki dinin temelinde de tek tanrı inancı bulunmakta ve Hristiyanlığın teslis inancını reddeden tutum sergilemektedir. Yahudilerin kutsal kitabı Tevrat ve Müslümanların Kur’an-ı Kerim’i içerisindeki anlatım benzerlikleri ve olayların sıralaması değişmez, son derece benzerdir.
“Ant içtik, İsrailoğullarını bulundukları yerden çok daha güzel bir yere yerleştirdik ve onları bereketli topraklar ile mükafatlandırdık.” (Yunus Suresi 93)
Yorum Yapılmamış