Veganlar asla hayvansal gıda tüketmez ve hayvansal ürünleri hayatlarına dahil etmezler. Üç ilahi dine inanlar et tüketimini yasaklamaz. Eğer vegan olan insanlar bu dinlerden bir tanesine inanıyorlar ise vegan olarak dinlerin emirlerine karşı gelmiş olurlar. Müslümanlıkta veganlık yer almaz ve vegan olanlar Allah’ ın emirlerine karşı çıkarak hata ederler. Allah Kur’an-ı Kerim’ de hayvanların yaradılış amacını insanlar et, süt ve farklı şekillerde faydalansınlar diye açıklar. İslam dininde veganlık yer almaz ancak hayvanlara eziyet ve zarar vermek yasaktır.
İlk Vegan Kimdir?
Veganlıkta üretiminde doğrudan veya dolaylı olarak hayvansal katkı olan hir eşya ya da ürün kullanılmaz. Veganlığın ilk tanımını 1944 tarihinde Donald Watson yapmıştır. Havyanlar ve hayvansal katkılar ile elde edilen her ürünü hayvanlara zulüm olarak görmektedir.
Başlangıçta sadece kendileri hayvansal ürünlerden uzak duran veganlar, günümüzde saldırgan ve şiddet yanlısı bir tutum sergilemektedir. Kendilerinin tüketmediği ürünleri kullananlara hakaret etmeye başlamışlardır. Çünkü dinimizde hayvanlardan yararlanmak ve Allah adına kurban kesmek farzdır. Bu emirlere uymayanlar günahkar olurlar.
Vegan Dini Nedir?
Vegan bir beslenme tercihidir. Veganlık bir din olarak kabul edilemez. Bugün veganlık çok ilgi görür ve veganlar et tüketenlere karşı oldukça sert davranırlar. Müslümanlıkta veganlık yer almaz çünkü İslam dini et yemeyi yasaklamaz.
Kur’an-ı Kerim hayvanların süt, et ve farklı şekillerde yararlanmayı emreder. Veganlık ise hiçbir şekilde hayvansal ürünlerden faydalanmaz. Beslenme şekli olarak ortaya çıkan veganlık dönüşüm geçirerek İngiltere’ de vegan bir çalışanın vegan olması sebebi ile işten çıkarıldığı için dava açması ve mahkemenin veganlık nedeniyle işten çıkarmanın yanlış olduğunu kabul etmiştir. Bu mahkeme kararı sonrasında koruma altına alınması amacı ile vegan dini olarak kabul edilmiştir.
İslam’ da Veganlık Var Mıdır?
İslam dini et yemeyi yasaklamaz aksine hayvanların insanlar onlardan istifade etsinler diye yaratıldığını Kur’an ayetleri ile açıklar. Müslümanlık’ ta veganlık doğru olarak kabul edilmez. Bu durumun nedenleri:
- Kur’an-ı Kerim’ de hayvanlardan faydalanmak helal kılınmıştır. Veganlar hayvanlardan faydalanmayarak Allah kelamını yok sayarlar.
- Dinimizin emirlerinden biri kurban kesmektir fakat veganlar kurbanı canilik olarak görürler.
- Vegan beslenme vücuda zarar verir ve sağlık sorunlarına neden olur. İslam dini ise Müslümanlara kendilerine ve sağlıklarına zarar veren davranışlardan uzak durmayı emreder.
- Allah’ ın çizdiği haram ve helal yiyeceklerin sınırını kullar tekrar belirleyemez anlamına gelen ayetler veganlığın ne kadar yanlış bir davranış olduğunu ifade etmektedir.
Sayılan bu nedenler ile veganlık İslam dini içerisinde yer alamaz. Vegan olan Allah’ ın emirlerine karşı çıkmaktadırlar. Dinimizde hayvanlara zarar verme ve eziyet etmeyi yasaklamaktadır. Veganların hayvansal ürünleri kullananlar, hayvanlara eziyet ediyor görüşü tamamen yanlıştır.
Yorum Yapılmamış