Hristiyanlık ve Müslümanlık Arasındaki Benzerlikler Neler? |

Hristiyanlık ve Müslümanlık Arasındaki Benzerlikler Neler?

İlahi dinlerin birbirine benzediği noktalar bulunmaktadır. Özellikle Hristiyanlık ve Müslümanlık arasında da benzerlikler olduğunu söylemek yanlış olmaz fakat bu benzerlikler sebebi ile İslam dinin Hristiyan inanıştan etkilenerek ortaya çıktığı söylemek yanlış ve günahtır. İslam dinin Hristiyanlık etkisi ile ortaya çıktı görüşünün temel nedeni bütün dinlerin Allah‘ ın mutlak iradesi ile oluştuğu ve gelen bütün peygamberlerin birbirini onayladıkları gerçeğinin görmezden gelinmesidir.

Hristiyanlar Hz. Muhammed’ i Kabul Ediyor Mu?

Bu konu hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte genel olarak Hz. Muhammed’e inanmadıkları görüşü hakimdir. Bu konu hakkında son yıllarda yapılan bir habere göre bir Hristiyan ilahiyatçının kendisinin Hz. Muhammed’i kabul ettiğini ve bazı Hristiyan alimlerinde bu görüşte olup sakladıklarını açıkladığı yazmaktadır.

Teslis inancında Hz. İsa’nın gerçekten Allah’ ın oğlu olarak değil mecazi olarak böyle bir sıfatı aldığını anlatmaktadır. Kur’an-ı Kerim ve Hz. Muhammed’ e inancın Hristiyan ilahiyatçılar arasında kabul edildiğini şeklinde olan sözleri ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Kendisinin her iki dini aynı din olarak gördüğünü belirtmiştir. Hristiyanlık ve Müslümanlık arasındaki benzerlikler fark edilse bile ikisi de birbirinden tamamen farklı dinlerdir. İslamın diğer dinler ile aynı olduğunu söylemek doğru değildir ve hükmü yalnızca Allah’ın takdiridir.

Hristiyanlarda Allah İnancı Var Mı?

Hz. İsa farklı şekillerde tek Allah olduğunu, Allah’ a benzeyen ve Allah’ ın eşi olmadığını anlatmıştır ve bu anlatımları İncil’ de aynı şekilde yer edinmiştir. Gerçek /değiştirilmemiş olan Hristiyanlık inancı bütün dinlerde olduğu gibi tevhit anlayışı içerir. Hristiyanlık ve Müslümanlık arasındaki benzerlikler arasında her dinin temeli olan tevhit inancı da bulunur. Ayrıca Allah ile ilgili Hristiyanlıkta farklı inanışlar bulunmaktadır. Hristiyanlıkta yer alan Allah inanışları:

  • Hristiyanlıkta Hz. İsa’ nın sözlerinin yanlış yorumlanması ile ortaya çıkan Allah’ ın ruhunun Hz. İsa’ ya girdiği ve Hz. İsa’ nın Tanrı olarak hayata geldiği görüşü,
  • Diğer Hristiyan görüşe göre Allah cevher kabul edilir. Cevherde üç temel unsur olan Baba/Allah, Oğul/İsa ve Ruhu’l Kudüs/Hz. Meryem tamamı aynı Allah olarak kabul edilir.

İslam’ dan önce gelen bütün dinlerde olduğu gibi bir süre sonra İncil ve Hz.İsa’ nın sözleri değiştirilerek İslam dininde temeli olan tevhit inancı terke edilmiş, Allah’ a eş ve oğul atfedilerek semavi olan dine zarar verilmiştir.

Hristiyanlar Allah’ a Ne Der?

Gelen bütün dinlerde Allah’ a kulluk emredilir. Allah Arapça bir sözcüktür ve diğer dinlerde bu sözcük ile aynı anlamda olan kelimeler kullanılmaktadır. Hristiyanlık ve Müslümanlık arasındaki benzerlikler içinde yer alan diğer benzerlik bir olan Allah kulluk önerisidir. Allah ismi farklı dillerde karşılıkları bulunur buna örnek olarak İbranice Allah=Elohum/İlohim verilebilir. Hristiyanların Allah’ a Tanrı dedikleri görüşü hakimdir. Tanrı kelimesi Göktürk yazıtlarında Tengri kelimesinin bugüne ulaşmış halidir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver