Müslümanlıkta Sakal Kesmek Nedir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Sakal Kesmek Nedir?

İslamiyet birçok hadis ve ayet ile yükümlendirilmiş, birçok sorumluluk neticesinde müminleri görevlendirerek, dine uygun davranmalarını emretmiştir. Müslümanlıkta inanan kişinin dış görünüşüne karışır nitelikte ayetler ve hadisler bulunmasa da erkeğinde kadınında dış görünüşüyle alakalı dine uygun davranması önemli bir husustur. Müslümanlıkta sakal kesmek ve sakal bırakmak hakkında neler buyurulmaktadır?

Müslümanlıkta Sakal Bırakmak

İslam dininde, hadislerce sünnet olan ve ayetlerde de belirtilen bir sakal bırakma uzunluğu bulunmakta ve bahsi geçen uzunlukta bırakılan sakallar sünnet kabul edilmektedir.  Bunun yanı sıra bıyıkların dudağı kapatmayacak şekilde uzatılması ve bahsedilen boyu geçtiğinde sünnet olan boya gelene kadar kesilmesi gerektiğini de buyurmaktadır.

Müslüman bir erkeğin sakal boyu avuç içine sığacak yoğunlukta ve uzunlukta olmalı, bu boyu aştığı takdirde sünnet olan boya gelene kadar kısaltılması emredilmektedir. Sakal ve bıyık bırakan Müslümanların düzenli olarak suratını ve ağzını temizlemesi de sakal sünnetinin bir parçası olarak kabul edilmektedir.

İslam’da Sakal Kesmek Haram Mı?

Hz. Muhammed (sav) sakal bırakmanın erkekler için yaratılış fıtratına uygun olduğundan sünnet olarak değerlendirmiş ve kendisi de sünnet olarak sakal bırakmış, bakımını yapmış ve yeri geldiğinde fazlalığını keserek kısaltmıştır. Bilinmesi gereken bir husus bulunmakta ki İslamiyet’te yeri olan bu sünnet mezheplere göre farklılık göstermektedir. Hanefi ve Şafii mezhepleri arasında sakal bırakmak dinen farklı bir bakış açısı ile görülmektedir.

Hanefi mezhebinde sakal uzatmak dinen kınanan bir olay değildir ancak uzattıktan sonra sünneti terk etmek yani kısacası Müslümanlıkta sakal kesmek haramdır. Özellikle avuç içine sığacak boyutta ve yoğunlukta sakalı uzatmak ve bakımını yapmak sünnet olarak değerlendirilmekte ancak sonradan sakalın kesilmesi dinen hoş karşılanmamaktadır. Şafii mezhebine göre ise sakal uzatmak dinen bir zorunluluktur ve kesilmesi tamamen mekruh yani yasak olarak kabul edilmektedir.

Kur’an’da Sakalla İlgili Ayetler

Kur’an-ı Kerim’de sakal kesmek ya da bırakmak ile alakalı herhangi bir ayet yer almamaktadır ancak Peygamber Efendi bu konuda birçok hadis buyurmaktadır.

Müslümanlıkta sakal kesmek ile alakalı hadisler;

“Erkekler sakalı bıraksın, bıyığı kısa tutsun”

“Sakal bırakan kişinin tıraş olması haram kılınmıştır.”

Ayrıca sakal bırakan erkeklerin, tıpkı kadınların saçına yaptıkları gibi bakım yapmaları buyurulmaktadır. Müslümanlar Allah‘ın emirlerine uyum sağlamalıdır.

 

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver