İçindekiler
Beslenme alışkanlıkları kültür, din ve yaşanılan coğrafyalara göre farklılaşmaktadır. İslamiyet öncesi dinlerde bazı yiyecekler inananlara yasaklanmış. Getirilen bu yasakların nedenleri ise Kur’ an-ı Kerim’ de açıklanmaktadır. Yahudi ve Hristiyanların yiyecek konusunda aşırı olan davranışlarının bu yasakların nedeni olduğu ayetler ile müminlere anlatılır. Ancak İslam dinin içerisinde önceden gelen dinlerde olduğu gibi yasaklanan çok fazla yiyecek bulunmamaktadır. Müslümanlıkta yasak olan yiyecekler ayet ve hadisler ile anlatılmıştır. Sayılan yiyecekler dışında yaratılan bütün nimetlerin Müslümanların faydalanması için olduğunu Allah Kur’ an-ı Kerim’ de bildirmektedir.
Kur’ an’ da Geçen Haramlar Nelerdir?
Haram dinen yapılmaması gereken işler ya da tüketilmemesi gereken yiyecekler olarak tanımlanabilir. Dinimizde haram olan yiyecekler mezheplere göre farklılık göstermektedir. Ancak genel olarak ayet ve hadislerde belirlenen sınırların içerisinde kalarak bu farklılıklar meydana gelmiştir. Müslümanlık’ ta yasak olan yiyecekler;
- Kendi kendine ölmüş hayvanlar, domuz eti, Allah adı anılmadan farklı bir tanrı için kesilmiş hayvanlar, kan içmek Kur’ an’ da haram olarak belirtilmiştir.
- Helal olan fakat haram yollardan elde edilen yiyecekler,
- İnsan vücuduna zarar veren ve sağlık sorunlarına neden olan cam, taş ve toprak benzeri maddeleri yemek.
- Helal olan bazı yiyecekler, tüketen insana zarar veriyor ise o kişinin tüketimi haramdır. Yumurta alerjisi olan birinin yumurta yemesi haramdır.
- İslam dinin insanı koruyan bir dindir. Bu yüzden uyuşturucu, zehirli sayılan yiyecekler tüketmek haramdır.
- Yiyeceklerde oluşan kurtları ve kanı olmayan böcek yemek haramdır.
Sayılan bütün yiyecekler insanlara bir şekilde zarar verme ihtimali olan yiyeceklerdir. Zarar verme bile Allah’ ın kesin olarak yasakladığı bir konuyu tartışmak ve nedeni araştırmak doğru değildir. Bu şekilde davranan Müslüman günah işlemiş olur.
Helal Yiyecekler Nelerdir?
Ayet ve hadisler ile haram olarak sayılan ürünler dışında her yiyecek Müslümanlara helal kılınmıştır. İslam dinin öğrettiği şartlara göre elde edilen her yiyecek tüketilebilir. Müslümanlıkta yasak olan yiyecekler dışında inek, sığır, deve, kaz, ördek benzeri hayvanlar, ceylan, geyik, dağ keçisi, tavşan ve türlü deniz ürünü, serçe, bıldırcın sığırcık benzeri kuşlar dinimizde helal olan yiyeceklerden sadece birkaçıdır.
Dinimizin Yasakladığı Şeyler Nelerdir?
Yasaklar insanları ve toplum düzenini korumak için gerekli olan kurallardır. Gönderilen bütün dinlerde emir ve yasaklar yer almaktadır. İslam dinide bu şekilde emir ve yasaklar içeren bir dindir. Yasak olarak bildirilen davranışlar günah hükmündedir ve cezaları bulunmaktadır. Bu günahlar arasında: Şirk koşma, can alma, zina, yalan ve iftira gibi insanlara ve topluma zarar veren davranışlar yer alır.
Yorum Yapılmamış