Müslümanlıkta Şarap Ne Zaman Yasaklandı? |

Müslümanlıkta Şarap Ne Zaman Yasaklandı?

Müslümanlık inancında içki, alkol, uyuşturucu gibi maddelerin kullanımı ve bunların sebep olduğu etkilerin mümin hayatını etkisi altına aldığı durumlar hem haram hem de günah olarak kabul edilmektedir. Müslümanlıkta şarap ne zaman yasaklandı sorusuna cevap verilmesi gerektiğinde öncelikle hadislere ve Kur’an-ı Kerim ayetlerine göz atılmalı, daha sonra yanıt verilmelidir.

Dinimizde Şarap Neden Yasak?

İslam dini kişinin her durumda ve her şartta aklını kullanmasını beklemektedir. Aklını kullanamayan, şeytanın işleri ile uğraşan ve bir şeylerin etkisi altında kalarak kendini kaybeden Müslüman, dinen hoş karşılanmamakta ve Allah katında hesap vermek durumundadır. İslamiyet; alkolün insan üzerinde yarattığı sarhoşluk etkisinin, mantık ve aklı pasif duruma düşürdüğünü belirterek haram kılmıştır.

Alkol tüketimi sebebi ile yaşanan sarhoşluk ve sonucunda gelişenler Müslüman kişinin sorumluluğundadır. Müslüman kişinin, nefsini tutmayıp sarhoşluk yaratmayacak şekilde az miktar alkol tüketmesi dinen hoş karşılanmasa da çok sorun teşkil etmemektedir. Müslümanlıkta şarap ne zaman yasaklandı sorusunun cevabı hicretin 4. Yılı olarak belirtilmektedir. Hz. Muhammed Medine’ye vardığında Müslümanların halen alkol tükettikleri bilinmektedir.

Peygamber İçki İçer Miydi

İslamiyet, Allah’ın buyruklarını ve peygamberin hadislerini kabul etmek şartını kullarına sunan bir dindir. Müslüman kişi, hayatını peygamber Hz. Muhammed’in hayatına göre şekillendirmeli ve her hususta onun davranışlarını örnek almaktadır. Allah-u Teala’nın buyurduğu esaslar kişinin hayatında neleri yapıp yapmaması gerektiğini bildirmektedir.

Bilindiği üzere peygamber Hz. Muhammed, hiçbir koşulda alkol tüketmemiştir. Öyle ki miraç gecesi ona bir kâse şarap ve süt sunulduğunda Hz. Muhammed sütü tercih ederek şarap içmediğini ispatlamıştır. Müslümanlıkta şarap ne zaman yasaklandı diye soranlara, hicretin 4. Yılı yasaklandığını cevap olarak söylemek mümkündür.

Müslüman kişi az bir miktar alkol içmiş olsa bile günaha girmiş olarak kabul edilmektedir. Hatta bazı kaynaklara göre alkol tüketip sarhoş olan kişi kırk gün boyunca ibadet yapamaz, yapsa bile Allah tarafından yok sayılmaktadır. Müslümanlıkta alkol içmek dinden çıkmaya sebebiyet vermez yalnızca haram ve günahtır. Bu da affedilebilmek için tövbe gerektiren bir durum olarak nitelendirilmektedir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver