İslam inancında, Hz. Muhammed’in yaptıklarını uygulayarak ve söylediklerini dikkate alarak yaşamak dinen uygun görülen yaşam tarzı olarak kabul edilmektedir. Kur’an-ı Kerim ayetleri ve peygamber hadisleri kadının ve erkeğin günlük hayatta nasıl bir yaşam sürdürmesi gerektiğini gözler önüne sermektedir. Müslümanlıkta sünnet ne zaman başladı içerikte!
Müslümanlıkta Sünnet
Hz. Muhammet; sahabelerine her fırsatta sünnet olmalarını öğütlemiş ve bunu tüm İslam alemine duyurarak onlardan da aynı tutumu sergilemelerini beklemektedir. Müslümanlıkta sünnet ne zaman başladı sorusunun cevabı Hz. İbrahim’e dayanmaktadır.
İbrahim Peygamber 80’li yaşlarında kendini bir marangoz aleti ile sünnet etmiştir. Hz. Peygamber tarafından örnek gösterilen bu tutum tüm Müslüman alemine sünnet olarak nitelendirilmiştir. Fiziksel olarak sünnet olmanın yanı sıra; tırnakları kısa tutmak, sakalı uzatıp, bıyığı kısaltmak, kasık ve koltuk altındaki kılları temizlemek ve misvak kullanmakta İslam dininde sünnet olarak kabul görmektedir.
Sünnetin Erkeğe Yararları
Sünnetin dinen olduğu kadar tıbben de faydası çok sayıdadır. Erkek organının uç kısmındaki derinin kesilmesi ve uç kısmının ortaya çıkması işlemine verilen isim sünnettir. Sünnet olan erkeklerin temiz kalması ve temizlenmesi kolaylaşır, idrar yolu enfeksiyonlarının erkenden önüne geçilmiş olur, cinsel münasebetle bulaşan hastalıkları önler, sünnet derisinin yapışarak acı verici olmasına engel olur.
Sünnet için tıbben uygun görülen zaman aralığı 0-2 yaş arası, bilincin henüz oturmadığı ve cinsiyetinin farkında olmadığı zamanlardır. Üstelik bebeklerin yaralarının hızlı iyileşmesi göz önünde bulundurulursa bu yaş aralığı sünnet için mantıklı bulunmaktadır. İslam dininin tıbba uygun ve bilime yatkın bir hukuku olduğu, Müslümanlıkta sünnet ne zaman başladı sorusunun cevabından da anlaşılabilmektedir.
İslam’da Sünnetli Doğan Peygamberler
İslam dininde sünnet olmak Hz. Muhammed’in sahabelerine ve müminlere sıklıkla öğüt buyurduğu tutumlar arasında yer almaktadır. Söylentilere göre bazı peygamberler dünyevi yaşamlarına adımlarını attıklarında sünnetli olarak gelmişlerdir. Dünyadaki yaşamlarına sünnet olmuş şekilde başlayan peygamberler;
- İsa
- Lut
- Musa
- Nuh
- Âdem
- Şit
- İdris
- Salih
- Süleyman
- Yusuf
- Yunus
- Sam
- Şuayb’dır.
Müslümanlıkta sünnet ne zaman başladı sorusunun cevabını verdikten sonra, sünnet olmak hakkında, peygamber efendinin bahsettiği bazı hadislere bakacak olursak; erkek cinsten kişinin 80 yaşına da gelse sünnet olmasını vurgulamaktadır. Ayrıca evladı olan Müslümanların Allah‘ın emrine göre; çocuklarını ergenlik olarak adlandırılan döneme gelmeden, sünnet ettirmenin babalara sorumluluk olduğunu buyurmaktadır.
Yorum Yapılmamış