Müslümanlıkta Ruh Kavramı | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Ruh Kavramı

Müslümanlıkta ruh kavramı varlığı bilinen fakat somut bir açıklaması olmayan kavramdır. İnsanın oluşumu ruhla ilgilidir. Ruhun var olması yaşamamızı sağlar. Kalbimizin atması ve diğer organlarımızın görevlerini yerine getirmesi ruhumuzu hayatta tutar. İnsanın ölümü de ruhun bedenden ayrılmasıyla gerçekleşir. Fiziki olarak kalbin durması ölüm olarak algılanır fakat asıl olan ruhun bedenden alınmasıdır. İslam dinine mensup olanlar ölüm anının Azrail’in ruhu almasıyla gerçekleştiğini bilirler. Müslümanlıkta ruh kavramı, bedenin ölmesi ve toprağa gömülmesi fakat ruhun ise mahşer alemine geçmesini ifade eder.

Ruh Nedir?

Ruh, somut bir yapıda değildir sadece manevi olarak insanların yaşamlarını sürdürmelerini sağlar. Müslümanlıkta ruh kavramı insanların yaratılmadan önce ruhlarının var olduğunu belirtir. İnsanın yaratılmasıyla ruh bedene girerek ona can vermiştir. Ruh nedir sorusuna yanıt almak için insanlar birçok görüş oluşturmuştur. Bu kavramı anlamak ve ne olduğunu çözmek için.

Fakat insana ruhun mahiyetini anlamak için bir yetenek verilmemiştir. İslam dinin de fizik ve metafizik yani göremediğimiz ama varlığından emin olduğumuz unsurlar vardır. Ruh da bunlardan biridir. Ancak ruhun varlığı ve anne karnındaki cenine belirli bir zaman sonra ruhun verildiği Hz. Muhammed (sav) tarafından ifade edilmiştir.

Can ve Ruh arasındaki Fark

Can ve ruh arasındaki fark; can insanın somut olarak var olduğunu belirtir. Ruh ise bedenin yaşamı için gereklidir. Beden ruhun evidir, yani ruh sadece bir kavram değildir insanın benliğini ifade eden bir olgudur. Canın olması için ruha ihtiyacı vardır. Can kişinin ölümünden sonra toprağa gömülür, ruh ise kişinin amel defterine göre melekler tarafından Allah katına çıkarılır.

Ruh İnsanın Neresindedir?

Ruh insanın neresindedir; bu sorunun tek yanıtı ruhun insan bedeninde belli bir yerde olmadığı ve ruhun tamamen insanın içinde olduğudur. Ruh kavramının anlaşılması biraz güç olabilir fakat Müslüman olarak ruhun varlığına olan inancımız tamdır. Çünkü ruh konusunda ayet ve hadisler bizlere bilgi verir. İnsan ölümü ruhun ayaklardan başlayarak kişinin ağızdan çıkmasıyla gerçekleşir. Bu da ruhun tüm bedenimizde olduğunun bir kanıtıdır.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver