Müslümanlıkta Okumanın Önemi | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Okumanın Önemi

İslam dininde okuma çok önemlidir. Bu konuya verdiği önem ayet ve hadisler ile anlaşılmaktadır. Kur’ an-ı Kerim’ de verilen ilk emir oku emridir. Peygamberimiz okuma-yazma bilmezdi ancak Allah’ ın kudreti ile bütün bilgilere ulaşmış ve ilim sahibi olmuştur. Müslümanlıkta okumanın önemi peygamberimiz zamanında yapılan savaşlarda esir olan kişilerin belirli sayıda mümine okuma-yazma öğretme sonucu özgür kalmaları ile görülmektedir. İlk isteği oku olan bir dinde okumak ibadettir. İnsanların bilgilenmelerini ve olayların niteliklerini (iyi-kötü, doğru-yanlış) ayrımını yapabilmelerini sağlayan okumadır. Edinilen her bilgi insanların Allah’ ın rızasına ve ahiret hayatını kurtarmaya daha fazla dikkat etmesine neden olur.

Okumanın Önemi Ne?

Dinimizde okumanın önemi büyüktür. Gerek dini gerekse sosyal olarak okuma insana çeşitli faydalar sağlar. Okuyan insan bilgi edinir, bilgi insanı daha güçlü hale getirir. İslam dininin okuya verdiği önem Kur’ an indirildiği zamandan beri bilinir ki zaten Kur’an-ı Kerim ilk olarak oku nidası ile insanlara seslenir.

Neden Okumalıyız?

Oku insanları daima korumak ve doğruya yöneltmek için gönderilen İslam dininin inanlara ilk emridir. Okumak insanın düşüncelerini şekillendiren ve geçmiş ile arasında bağ oluşmasını sağlayan en etkili yöntemdir. Ayrıca geçmiş ile kurulan bağ bugün ve yarın için daha güçlü adımlar atmayı sağlayan yeni bağlar ve bilgi birikimleri oluşturmayı sağlar.

Ayetler ve hadisler dışında okumanın önemini anlatan Hz. Ali gibi sahabelerinde sözleri dikkate alınmalıdır. Hz. Ali, kendisine okuma öğretene kölelik yapacağını söyleyerek okumaya verdiği önemi göstermektedir. Peygamber efendimizin dua ederken sarf ettiği sözlerde Müslümanlıkta okumanın önemini gösteren en güzel örneklerdir. Okuma mümin için ibadettir. Ayrıca farklı faydaları da bulunmaktadır. Okumanın faydaları:

  1. Okuma disiplini sağlayanların karşılarındaki kişileri anlama yetisi/empati yükselir.
  2. Bilgi birikimini artırır ve konuşmada kullanılan kelimeleri çeşitlendirir.
  3. Kitap veya farklı kaynaklardan okuma yapma rahatlatır, beynin nefes almasını sağlar.
  4. Okuma beyni ve aklı koruyan bir eylemdir. Unutkanlık benzeri hastalıkların ortaya çıkmasını engeller.
  5. Okuma alışkanlığı bir süre sonra insanlarının karşılaştıkları sorulara anında cevap vermelerini sağlar.
  6. Kişiler okudukları sürece daha çabuk düşünen ve karar veren duruma gelir ve sorunlar ile başa çıkma yetenekleri artar.

Kur’ an-ı Kerim Okuma ve Anlamanın Önemi?

Allah’ ın var ettiği evrende fikir ve aklı ile donattığı tek canlı insan. Allah özel bir konum verdiği insanı her zaman peygamberleri aracılığı ile bilgilendirmiştir. Peygamberler ile insanlara yazılı olan emirlerde ulaştırmıştır.

Bu emirler ilk Hz. Âdem (as) zamanında sahifeler ile şeklinde gelmiştir. Zamanın her döneminde gelen peygamberlere bulundukları şartlara bağlı olarak sahife ya da kitapları Allah insanlar faydalansın diye indirilmiştir.

Peygamberimize gönderilen Kur’an-ı Kerim indirilen bütün kitapları kapsayan bir kaynaktır. Kur’an-ı Kerim okuma insanlara yol gösterici olarak indirilmiştir. Müslümanlıkta okumanın önemi büyüktür aynı zamanda kutsal kitabımızı okuma ise her şeyden daha değerli ve önemlidir. Kur’an-ı Kerim okuma insanların Allah‘ ın yarattığı evreni anlamasını sağlar ve Kur’an okuma farklı ihsanlara ulaşmak için bir yoldur. Kur’ an okuma şifa bulma, öğüt, rahmet ve ferahlık verir. İnsanlara yol gösterir ve doğruya ulaştırır. Kur’ an okumanın bilinen ve bilinmeyen birçok faydası vardır. Dolasıyla okumaktan vazgeçmemek gerekir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver