Müslümanlıkta Ortaklık | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Ortaklık

Günümüzde ve geçmişte bir iş veya amaç için bir arada çalışma başvurulan bir yöntem olmuştur. Kurulan ortaklıklar iki ya da fazla kişi ile olabilir. Müslümanlıkta ortaklık caizdir çünkü İslam dini birlik ve beraberliği tavsiye eder. Ortaklıklarda bir çeşit birlik yöntemidir bu nedenle ortaklık kurmak dinen sakıncalı değildir. Ancak dini ve ahlaki açıdan yapılan ortaklıkların dürüstlük üzerine inşa edilmesi gerekir. Peygamber efendimizin sözleri ve ayetler ortaklıkları teşvik ederken aynı zamanda hangi durumlarda sorun yaşanacağı hakkında Müslümanlara bilgi verir. Ortaklık yapan taraflar yalan söyler, karşı tarafı kandırma amacı ile hilelere başvurur ise ortaklık ile birlikte toplumda zarar görür. İslam dininde iş, mal ve kredi ortaklılığı şeklinde ortaklık bulunmaktadır. Kısaca bu ortaklıklar:

  • Mal ortaklığı; Taraflar belirledikleri oranlarda sermaye ile ortak olur ve elde edecekleri karı bölüşür.
  • İş ortaklığı; Meslekler ve sanatlar üzerine kurulan bir ortaklıktır. Taraflar mesleki yeteneklerine göre işler alır, anlaşma yapar ve kazanacakları karı anlaşmaya uygun olarak bölüşür.
  • İtibar ve kredi ortaklığı; Taraflar borç aldıkları para veya parayı sonra ödemek şartı ile aldıkları mallar ile ticaret yapar. Kazanç taraflar arasında bölüşülür.

İslam dinin bu ortaklıklar için kar ve zararlarda farklı oranlarda sorumlu olmayı onaylar. Önceden bir kar oranı tespit etmek dinimizde uygun değildir.

Ortaklık Nasıl Olmalıdır?

İslam dini için paylaşma önemlidir. Bir iş beraber yapılır ise sonucunda elde edilen kazanç taraflar arasında paylaşılır. Dinimizde ortaklık için şartlar;

  • Anlaşmalar dürüst, tarafların rızaları ile yapılmalı,
  • Aniden ortaya çıkacak tehlike, faiz ve tarafları aldatacak şekilde anlaşmalar yapılmamalı,
  • Kar ve zarar eşit olacak şekilde ya da sermayeyi fazla veren daha fazla kar alacak şeklinde anlaşmalar yapılabilir.
  • Ortaklıklar herhangi bir şart olmadan kurulabilir.

Şirket Kurmak Caiz Midir?

İslam dininde şirket kurmak caizdir. Şirket/ortaklık İslam dininde en az iki kişinin gelir elde etmek hedefi ile iş yapmak için bir araya gelmesi ve aralarında anlaşma yapmasıdır. Ayet ve hadisler ile şirket kurmanın caiz olduğu desteklenir. Ayrıca Müslümanlıkta ortaklık farklı dinden olan kişiler ile kurulabilir. Ortaklıklarda İslam dininde caizdir. Bu duruma örnek olarak peygamber efendimizin Yahudiler ile ticaret ve alışveriş yaptığını anlatan sözleridir. Fakat bu ortaklıklarda Müslümanlara haram olan yiyecek- içecek ya da farklı şeylerin ticareti yapılamaz, böyle bir durum yaşanır ise yapılan ortaklık ve ticaret caiz olmaz.

İnan Ortaklığı Nedir?

İslam dininde yapılan ortaklıklar farklı özellikler içerir ve bu özelliklerine göre farklı isimler alır. Müslümanlık’ ta ortaklık; şirket kurma anlamındadır ve farklı türleri vardır. İnan, Mudarebe, Ebdan, Mufaveda ve Vücuh bu şirketlere verilen isimlerdir. İnan şirketi; taraflar sözleşme ile bir ortaklık oluşturur. Ortaklıkta kar bölüşümü, karın oran olarak belirlenmesi ve vekalet ile gerçekleştirilebilecek işlemler bu anlaşmada yer alır. Allah‘ın emirlerine uyum sağlanmalı.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver