Müslümanlıkta Paylaşmanın Önemi Nedir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Paylaşmanın Önemi Nedir?

İnsan sosyal bir canlıdır ve toplu olarak yaşam sürer. Tek başına hayatına devam edebilir fakat bazı zamanlarda başkalarından yardım almaya ihtiyaç duyar. Hayatın akışı içerisinde sürekli olarak birilerinden yardım alma ya da birilerine yardım etme durumları yaşanır. Yardımlaşma ve paylaşma insanın temel ihtiyaçlarındandır. Toplum hayatı içinde paylaşmanın yeri büyüktür. En küçük sorunda çevreden yardım istenir. Örneğin evde bir ürün bulunmadığında komşudan alınır. Ya da hasta var ve araba yok ise arabası olan bir insandan istenir. İslam dinide paylaşma ve yardımlaşmaya önem vermektedir. Müslümanlıkta paylaşmanın önemi için örnek olarak peygamberimizin davranışları gösterilir. Peygamberimizde elinde olanlar ile ihtiyacı olan yardım etmiş ya da kendisinin bir ihtiyacı olduğunda çevresinde bulunanlardan geri verme suretiyle istemiştir. Bu sebeple paylaşma dinimizde güzel bir davranış olarak görülür ve sevap kabul edilir.

Paylaşma ve Yardımlaşma Ne Demektir?

Paylaşma, elinde imkân olan her insanın elinde olan imkanları diğer insanlar ile bölüşümüdür. Yardımlaşma, herhangi bir ihtiyacı olan insana durumu oranın edilen yadımlar ve beraber işlerini tamamlamaktır. Bu iki kavram İslam dini için ibadet olarak kabul edilir. Müslümanlık’ ta paylaşmanın önemi Allah‘ ı emri olması ve sevap kazandırmasından gelir.

Dinimizde Paylaşmak Neden Önemlidir?

Toplumda ve insanlar arasında yaşanan paylaşma güven duygusu ve sorunlar ile baş etme gücünü arttırır. Müslümanlık’ ta paylaşmanın önemi insanlar arasındaki ilişki ve hoşgörüyü çoğaltmasından ileri gelir. Farklı faydaları olan paylaşma Allah’ ın insanlara bahşettiği büyük nimetler arasında yer alır.

İyi durumda olan Müslümanın elindekini paylaşması sadakadır. Sadaka vermek müminleri korur, bela ve kazayı sadaka veren müminden uzaklaştırır. Peygamberimizin sözleri ve davranışları paylaşmanın önemini en iyi şekilde anlatır. Bir rivayete peygamberimiz yeni olan bir eşyasını ondan isteyen bir mümine hemen hediye etmiştir. Yardımlaşma ve paylaşmanın bireysel ve toplumsal olarak görülen faydaları vardır. Bu faydalar:

  1. İmkânı olanın elinde olanı paylaşması zor durumda olanları korur. Zorda olana yapılan yardım onu kötülük yapmaktan ve günahtan uzak tutar.
  2. Müslümanlık’ ta paylaşmanın önemi büyüktür. Darda kalana yardım dini bir görev olarak görülür.
  3. Yapılan yardım ve paylaşma toplum bağlarını güçlendirir. Yapılan her paylaşım toplumda ortaya çıkacak kötülükleri önler.
  4. İslam’ da zekât ve sadaka ile hem paylaşanın malı-canı hem de paylaşılan kimseler korunmuş olur.

İslam’ da Paylaşmayı Teşvik Eden İbadetler?

Dinimizin yardımlaşma ve paylaşma duygularını kuvvetlendirmeyi hedef alan bir dindir. Emrettiği bazı uygulamalar bu hedefine ulaşmak içindir. Sadaka, fitre ve zekât emirleri temelde topumda paylaşma ve yardımlaşma duyguların kuvvetlendirmek içindir. Bu emirlerin diğer bir faydası ise toplumsal ve sosyal adalet ile eşitliği sağlayıp güçlendirmektir. Paylaşma duygusunu güçlendiren emirler:

  • Zekât; dini şartlarda zengin olarak kabul edilen kişilerin senede bir defa mallarından belli bir oranı ihtiyacı olanlar ile paylaşmasıdır. Zekât farzdır.
  • Sadaka; karşılık olarak yalnızca Allah rızası amaçlanan her türlü davranış sadaka olarak kabul edilir.
  • Fitre; Ramazan ayında Allah’ a şükretmek amacı ve bilmeden işlenen kusurların affı için verilen sadakadır. Maddi olarak verilir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver