Müslümanlıkta Mezhep Değiştirme | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Mezhep Değiştirme

İslamiyet’te, inan kişilerin dini sorumlulukları Kur’an-ı Kerim ayetleri ve İslam alimlerinin vermiş olduğu hadislere göre belirtilmektedir. Bu sorumlulukların yerine getirilmesi ve Müslümanlık şartlarının kabul edilerek düzenli uygulanması dinen oldukça mühim bir konu olarak kabul görmektedir. İslam dini, zamanla alimlerin Kur’an ayetlerini farklı yorumlaması ve şartları dönemsel olarak değerlendirmesinden kaynaklı mezheplere ayrılmıştır. Peki, Müslümanlıkta mezhep değiştirme konusundaki görüşler nedir?

İslam’da Mezhep Nasıl Değiştirilir?

İslamiyet şartlarına göre mezhepler; Kur’an-ı Kerim’de bulunan ayetler ve Peygamber Efendinin hadislerinde yer verdiği hususlar göz önünde bulundurularak belirlenmiştir. Hak mezhepler arasında herhangi bir prosedür uygulanmasına gerek kalmaksızın geçiş yapmak caiz olarak değerlendirildiğinden, Müslümanlıkta mezhep değiştirmek dinen kınanmayan bir davranış şeklinde nitelendirilmektedir.

Hz. Muhammet sonrasında Allah’ın ümmeti” olarak nitelendirilen dört halifenin oluşturmuş olduğu mezhepler arasında Müslüman kişinin istediğini uygulama hakkı bulunmaktadır. Mezheplerin oluşumu, İslamiyet’in hukukunu ve yapısını değiştirmemekte, yalnızca bazı hususlarda anlayış farkı oluşturmaktadır.

Genel yapısı ile din aynı kaldığından ötürü mezhep değiştirmek için Müslüman kişinin yapması gereken tek şey Allah’a uygun biçimde niyet etmektir.

Mezhep Kaç Defa Değiştirilir?

Müslüman bir kişi, iman ettiği esnada hak mezheplerden birine dahil olması, kişinin ömrünün sonuna kadar o mezhebe tabi olacağı anlamına gelmemektedir.

Müslümanlıkta mezhep değiştirme, kişinin Allah’a doğru şekilde ilettiği niyeti ile gerçekleşmektedir. Buna istinaden kişinin kendine uygun gördüğü İslam mezhebini kabul etmesi ve geçmesi son derece normal karşılanmaktadır ve caizdir.

Müslüman kişi mezhebini tamamen değiştirebileceği gibi kısa süreliğine kendi mezhebinde çıkış yolu bulamadığı konularda başka mezhebin değerlendirmelerini göz önünde bulundurabilmektedir. Bu yalnızca önemli ve gerekli konularda yapılabilecek bir değişimdir.

Mezhep Ayrımı Yapmak Günah Mı?

İslamiyet dini her ne kadar mezheplere ayrılmış olsa da mantık açısından aynı kuralları ve koşulları taşımaktadır. Bu sebeple herhangi bir mezhebi bir diğerinden ayırmak ve yok saymak günah olarak nitelendirilmektedir.

Müslümanlıkta mezhep değiştirme, kişinin özgür iradesine bırakılmış durumda ve herkes kendine uygun gördüğü mezhebi seçme şansına sahip bulunmaktadır. Mezheplerin kurucuları olan kişiler Allah tarafından görevlendirilmiş, dini korumasını ve yaymasını emrettiği kullardır. Bu sebeple onların söylediği sözün Allah katında bir karşılığı bulunmaktadır.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver