İçindekiler
İslam dini insanların dünya nimetlerinden faydalanmalarını engellemez. Ancak Allah’ ın etinin yenmesini yasakladığı bu yüzden etlerini tüketmenin haram olduğu hayvanlar vardır. Müslümanlıkta haram olan hayvanlar domuz, et ve leş yiyen hayvanlar, farklı nedenler ile kendisi ölmüş olan hayvanlar ve Allah harici bir isim/sıfat için kurban edilmiş olan hayvanların etlerini tüketmek haramdır. Kesin olarak haram kılınan bu hayvanlar dışında İslam dinindeki mezhep farklılıkları sebebiyle hayvan etlerinin haram olması konusunda kesin olarak anlaşma sağlanmamıştır. Bazı mezhepler martı eti yemez iken bazı mezhepler martı etinin yenebileceğini söyler. At eti Maliki mezhebinde haram, Şafii mezhebinde helaldir.
Köpek Eti Neden Haramdır?
Kur’an-ı Kerim’ de sayılan hayvanlar dışında mezheplerin ayetlerden yola çıkarak haram olduğunu belirtiği farklı hayvanlar bulunur. Bu yorumlamaların yanı sıra Peygamber Efendimizin sözleri sonucunda haram olduğu bildirilen hayvanlar belirlidir. Köpek haram olan hayvanlardandır.
Köpek etinin haram olduğu hadislerden anlaşılır. Nitekim hadislerde köpeklerin pis hayvanlar olduğu ve pis olduğu için etinin haram olduğunu bizlere anlatır. Köpeklerin pis olma nedeni açık bir şekilde belirtilmemiş yalnızca pis bir hayvan olduğu bildirilmiştir. Köpekler ev ve hayvan koruma amacı ile beslemek caiz sayılır.
İslam Dininde Hangi Hayvanlar Yenir?
Kur’an-ı Kerim’ de yenmesi haram olan hayvanlar anlatılmıştır. Mezhepler arası farklılıklar olsa da genel olarak etinin yenmesinde fikir birliği olan hayvanlar vardır. Eti yenen bu hayvanlar:
- Manda, sığır, inek, koyun, deve, keçi
- Tavuk, tavşan, kaz, hindi, ördek
- Ceylan, dağ keçisi, ceylan, zebra, yabani sığır
- Bıldırcın, güvercin, sığırcık,
- Deniz hayvanları
Ayrıca Diyanet’ e göre etleri helal olan bu hayvanların tüketiminin kitap ehli ya da Müslüman olan kişilerin İslam usullerine uygun şekilde ve Allah ismi ile kesilmesinin şart olduğunu belirtmektedir. Yani eti helal olan hayvan yanlış şekilde kesilir ise Müslümanlıkta haram olan hayvanlar grubuna girer.
Haram Olan Hayvanlar Nelerdir?
Allah ayetleri ile hangi hayvanların haram olduğunu ve helal olan hayvanların ise hangi şartlarda haram olduğunu anlatmaktadır. Kuş, denizde yaşayan, karada yaşayan hayvanların içerisinde haram olan hayvanlar vardır. Özellikle denizde yaşayan tüm ürünler helal sınıfındadır. Karada yaşayan hayvanlardan ise Müslümanlıkta haram olan hayvanlar:
- Kara hayvanlarından haram olanlar: pars, kokarca, puma, kurt, ayı, sincap, samur, kedi ve fil benzeri hayvanlar.
- Kuş türleri içerisinde haram olanlar: kendisi ölmüş hayvanlar ile beslenen ve pençeleri ile av yakalayan kuşlar, kerkenez, kartal, şahin, leylek, flamingo haram olan hayvanlar arasındadır.
- Toprak altında yuva yapan haşaratlar haramdır. Akrep, fare, sinek türleri, salyangoz, köstebek ve timsah türü haşaratlar haram sınıfındadır.
- Necaset ile beslenen hayvanların haram olamaması için gereken şartlar vardır. Bu şartlar sağlanırsa etleri haram olmaz.
Yorum Yapılmamış