Müslümanlıkta Haram Yiyecekler | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Haram Yiyecekler

İçecek ve yiyecek ürünlerinin kullanımı için her din ve din içerisinde filizlenen görüşler çeşitli bulunmuştur. Dinlerde yasaklanan yiyecekler gönderilen peygamberler üzerinden ayrıntılı olarak insanlara anlatılmıştır. Din içerisinde bulunan gruplar yasak olan yiyecekler konusunu kutsal kitapları ve dini liderlerinin sözlerini yorumlayarak belirlemiştir. Bu nedenler ile dinlerde yasak olan yiyecekler farklılıklar taşır. Müslümanlıkta haram yiyecekler ise Kur’an- ı Kerim ve peygamberimizin (sav) sözleri ile kesin olarak müminlere bildirilmiştir. Bu sözlerden yola çıkarak mezhepler küçük değişiklikler ile haran olan yiyecekler vardır.

Helal Yiyecekler Nelerdir?

İslam’ da haram olmayan yiyecekler helal gıda olarak tanımlanmaktadır. Helal gıdalar, İslami usuller ile sağlıklı koşullar altında kesimi yapılan ve üretimi konusunda aynı hassasiyetin gösterildiği yiyeceklerdir. Helal gıdalar da Müslümanlık’ ta haram yiyecekler gibi Kur’an -ı Kerim’ de anlatılmaktadır. Sebzeler(dondurulmuş/taze), koyun, sığır, keçi benzeri hayvanların etleri ve sütleri, ördek, tavuk, kaz ve eti haram olmayan hayvanların avlanması ile elde edilen etler helal gıda olarak sayılmaktadır. Fakat tüketimi yapılan bazı yiyeceklerde kullanılan ürünlerin, kullanıldıkları yiyecekleri şüpheli hale getirebilmektedir. Haram ve helal yiyecekler için bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar:

  • Haram ya da helal olan yiyecekler sadece mutlak irade sahibi olan Allah tarafından bilinir ve bildirilir.
  • Haram olarak belirtilen yiyecekleri helal hale getirerek tüketmek haram sayılır.
  • Zorunlu durumlarda haram yiyecekler tüketilebilir.
  • Helal veya haram olması şüphe barındıran yiyecekler tüketilmemelidir.

Şeker Yemek Haram Mı?

Şekerin haram ya da helal olması kesin olarak belirtilmemiştir. Şekerin her insana farklı bir etkisi bulunur. Bazı insanlarda şeker tüketimi vücuda fazla etki ederek onların hastalanmasına sebebiyet verir. Müslümanlık’ ta haram yiyecekler zararlarına göre tespit edilmektedir. Şeker tüketene fayda etmiyor aksine olumsuz olarak etkiliyorsa kişi için haram sayılabilir.

Fakat Kur’ an’ da haram olarak sayılan bütün yiyecekler her insana haramdır ve fark gözetilmeden bu yiyeceklerin tüketimi yasaklanmıştır. Bu yiyecekler arasında ilk sırada kan içmek ve domuz eti yemek, Allah ismi ile kesilmemiş ve avlanmadan farklı sebepler ile ölmüş hayvanları yemek helal değildir. Kesin olarak haram olan yiyecekler dışında mezhepler farklı olarak helal ve haram olan yiyecekler sayar. Gelincik bir mezhepte haram iken diğer mezhepte helal yiyecek olarak sayılmaktadır.

Müslümanlar Ne Yemez?

Müslümanlıkta haram yiyecekler kesin olarak, açıkça Kur’an’da anlatılmıştır. Bu yiyeceklerin hastalık tedavisinde ilaç olarak kullanılması gerekir ve başka bir tedavi yolu bulunamaz ise haram yiyeceklerin tüketimine izin verilmektedir. Örneğin kirpi haram bir yiyecektir ancak cilt hastalığını tedavi ettiği düşüldüğü için sağlık amacı ile yenmesine izin verilmiştir. Haram olan yiyecekler:

  1. Kur’an-ı Kerim’ de kesin olarak haram olduğu bildirilen yiyecekler,
  2. Helal gıda olan fakat temin edilmesinde haram yollar (rüşvet, hırsızlık benzeri) yollar ile sağlanan yiyecekler,
  3. Tok olmak fakat yemek yemeyi devam ettirmek,
  4. Zehir içeren sebze, meyve ve hayvanları tüketmek,
  5. Helal gıda olan fakat bazı insanlarda sağlık sorunlarına neden olan yiyecekler yalnızca sağlığı bozulanlara haramdır.

 

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver