Müslümanlıkta İlk İnsan | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta İlk İnsan

İslam dininde yaratılan ilk insan Hz. Âdem’ dir. Kur’an-ı Kerim’ in anlattığı ilk peygamber’ de ilk insan olan Hz. Âdem (as). Allah Hz. Âdem ile iletişim kurmuş ve Hz. Âdem’ e hayatta kalmasını sağlayacak temel bilgileri aktarmıştır. Hz. Âdem’ in yaratıldığı ilk zamanlarda Cennet’ te yaşadığına ve Allah’ ın yasakladığı bir ağaçtan meyve yediği için yeryüzüne gönderildiğine inanılır. Hz. Âdem yeryüzüne gönderildiğinde yanında yaşamı için gerekli olan ekipmanların bulunduğuna dair bazı görüşlerde bulunmaktadır. Allah Hz. Âdem ‘ i yeryüzüne indirince tek başına bırakmamış ve izlemiştir. Nitekim bu konuda eski kavimler ile alakalı bilgiler verirken, ilk insan ve yaşamı hakkında bilgi aktarır. Müslümanlıkta ilk insan Hz. Adem.

Kur’an’ a Göre İlk İnsan Kimdir?

Allah kelamı olan Kur’an-ı Kerim’ e göre yaratılan ilk insan Hz. Âdem’ dir ve bütün insanlığı atasıdır. Ayetlerde Ademoğulları ifadesi ile bütün insan kastedilir. İlk insan olan Hz. Âdem’ in yaratılış hikayesi Allah’ın mutlak yaratıcı olduğunu ispatlamak amacı ile anlatılmaktadır. Hz. Âdem’ in var edilmesi, melekler secde emri verilmesi, şeytanın secde etmemesi ve lanetlenmesi ve Hz. Adem’in cennete gönderilmesi, burada işlediği suç nedeni ile Cennetten çıkarılıp yeryüzüne eşi ile beraber bırakılması Kur’an’ da yer alan önemli konulardandır. Kur’an-ı Kerim Hz. Âdem ve diğer insanların yaşam ve gelişmelerini ayrıntılı olarak anlatır.

İlk Ruh Kim Yaratıldı?

Var edilen ilk insan Hz. Âdem olarak kabul edilir. Fakat yaratılan ilk ruh Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’ in ruhudur. Müslümanlıkta ilk insan Hz. Adem ilk ruh ise peygamberimizin ruhudur. İnsanlar birlikte yaşam için yaratılmış canlılardır. Tek başlarına yaşamlarını idame ettirseler bile bir süre sonra yanlarında birinin olmasına ihtiyaç duyarlar.

Hz. Âdem’ den sonra eşi Hz. Havva’ nın yaratılması ile bu görünüş temellendirilir. Ve insanların çift olarak var edildikleri yaygın bir inanış olarak kabul görür. Hz. Âdem’ in eşi olan Hz. Havva’nın onun kaburgası ile yaratıldığı Kur’an-ı Kerim’de anlatılır.

İlk İnsanların Dini Nedir?

İlk insan Hz. Âdem ve ilk din ise Hz. Adem’ e gönderilen Tevhit dinidir. Tevhit dini Allah’ın bir olduğunu bildiren dindir. Tarih araştırmaları ve incelemeler ilk dinin Tevhid dini olduğunu kanıtlar. Bütün bu bilgiler Müslümanlık’ ta ilk insan olarak Hz. Adem’i gösterir.

İslamiyet’e Göre İlk İnsan Nesli Nasıl Devam Etti?

İslamiyet’e göre insanlık tarihi Hz Âdem ve Hz Havva ile başlar. Kur’an-ı Kerim’e göre Allah Hz Âdem’i topraktan yaratarak ona ruhunu üfler ve halifesi olarak yaratır. Havva ile Âdem cennette yaşarken yaptıkları hata sonucu şeytanın kışkırtmasıyla yasak elma yiyerek kovulur ve dünya hayatı böylelikle başlar.

İslami kaynaklara göre ilk insan nesli kendi aralarında yapılan evlilikleri ile devam etti. Bazı kesimlerde ensest ilişki olarak yorumlansa da İslami literatürde insanoğlunun kendi nesli ile evlenmesi o zamanki şartların bir gereği ya da bir zorunluluğu olarak belirtilmekte.

Zaman içerisinde çocuklar arasında evlilik gerçekleştirilirken insan nesli çoğalmaya çeşitli kavimler, topluluklar ve ülkeler olarak Allah tarafından ayrılmaya başlandı.  İslamiyet’e göre evlilik kutsaldır dolayısıyla neslin devamını sağlar birçok ayet hem evliliğin hem de ailenin önemini vurgular.

Kur’an-ı Kerim’de Allah insanoğluna seslenerek onları tek nefisten yarattığını hatırlatıp kendisine karşı gelmekten sakınmalarını emreder dolayısıyla bu ayet evliliğin ve ailenin ne kadar önemli olduğunu anlatır.

  • Kur’an-ı Kerim’e göre insanoğlunun neslinin devam etmesi için gerekli olan evlilik fiziksel bir birleşmenin ötesinde aynı zamanda duygusal bir birleşme olarak ifade edilir.
  • Eşler arasında sadakat, anlayış, dürüstlük ve sabır gibi erdemler öne çıkarılır.
  • İslam’a göre ilk insan nesli Hz Âdem ile Hz Havva’dan başlar evlilik aracılığı ile neslin devamı sağlanır.
  • O zamanki şartlarda neslin kendi arasında üremesi zorunlulukken bugün hala bilim konuyu tartışmakta.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver