Müslümanlıkta Doğum Günü Kutlamak | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Doğum Günü Kutlamak

Doğum günü kutlaması bireyin dünyaya geldiği günü ve bugünü tekrar görmesinin mutluluğuyla yapılan bir kutlamadır. Bir nevi o günü tekrar gördüğü için duyduğu mutluluğu dile getirmesidir. Bu durumda günah olan bir unsur yoktur. Ancak Müslüman bir birey diğer dinlere mensup olan kişilerin kendilerine adet ettikleri bazı şeyleri uygulaması uygun değildir. Bu konu hakkında Hz. Muhammed (sav) “kim kendini bir kavme benzetirse, o da onlardandır” demiştir. Müslümanlıkta doğum günü kutlamak günah veya yasak bir durum değildir. Ancak haram yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekir ve pasta üzerine mum konularak yapılmaması gerekir.

Dinen Doğum Günü Nasıl Kutlanır

Dinen doğum günü nasıl kutlanır; dini ölçülerin izin verdiği yiyecek ve içeceklerin akabininde gerçekleşmesi gerekir. Müslümanlıkta doğum günü kutlamak aile ve sevdiklerinizle yemek yenilmesi, dışarıda yemeğe çıkarılması veya ihtiyaç sahiplerine yardım edilmesi gibi durumlarda yapılabilir. Pasta üzerine mum dikerek yapılması uygun değildir.

Çünkü mum üflemek şirk koşularak yapılan diğer inanışlarda yapılır. Bu durumu Müslüman bir birey olarak gerçekleştirmek istemeden de olsa günah olabilir. Çünkü inandığımız ve iman ettiğimiz Allah-u Teala’ya şirk koş insanlar bu tür bir eylemde bulunmuştur.

Doğum günü Kutlamak Kimin Adeti

Doğum günün kutlanmasının tarihi Eski Mısır’a dayanır. Mısır firavunların da taç giyme törenleri, halkı tarafından tanrılaştırıldıkları için onlar için pasta yapıp üzerine mum koyarak kutlanmıştır. Ardından Yunanlılar, tanrıçalarının doğum günü kutlamalarında ay görünümlü pastaların üzerine mum dikerek kutlamasıyla devam etmiştir.

Mum Üflemek Neden Günah

Mum üfleme adedi İslam dışındaki diğer inanışlarda var olan kötü ruhların kovulmasından gelir. Kimi inanışlar da ise tapmış oldukları put veya varlıklar adına mum yakıp söndürmeleriyle başlamıştır.

Bu her iki durumda şirk koşulmasından gelir. Bu nedenle müslüman bir bireyin bir harekette bulunmadan önce bunun nerden geldiği ve ne maksatla yapıldığını bilmesi gerekir. Bu nedenle Müslümanlıkta doğum günü kutlamak mumun söndürülmesi ile yapılırsa günahtır. Çünkü diğer inanışların tanrılaştırdıkları olgulara yaptıkları adeti bir Müslüman tarafından uygulanmamalıdır.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver