Dövme yaptırmak, iğne gibi delici malzemeler ve mürekkep gibi boyalar kullanarak deriye şekiller semboller çizme geleneğinin geçmişi asırlar öncesine dayanmaktadır.
Süsleme ve estetik algıdan ötürü insanlar vücutlarına dövme yaptırmaya başlamış sonrasında yaygınlaşarak Batı kültürünün bir parçası haline gelmiştir. Günümüzde son derece gerçekçi, acısız rengarenk bir tablo misali sanatsal dövmeler insan derisine işlenebilir duruma gelmiştir.
Dini olarak dövme yaptırmak, insan cildine ve bünyesine zararlı olduğundan ötürü uygun görülmemekte; bu da Müslümanlıkta dövme günah mı sorusuna cevap olarak geçmektedir.
Kur’an’da Dövme
Tüm ilahi dinlerde olduğu gibi İslam dininde de insanın yaradılışına zarar vereceği işler yapması doğru görülmemektedir. Allah’ın olabilecek en güzel şekilde yaratmış olduğu insanın has görüntüsünü bozmak, üzerinde değişiklik yapmak Peygamber Efendi tarafından da hoş karşılanan bir durum değildir.
Bu sebeple Müslümanlıkta dövme günah mı sorusunun cevabı; evet, günahtır. Dövme yaptırmanın kadın ve erkek üzerindeki dini hükmü değişmez.
Geçici dövme; doğal yollu ve kısa sürede temizlenen bir yapıdaysa, dinen mübah olarak kategorize edilmektedir. Geçici dövme yaptıracak olan Müslümanlar; yaptırdıkları dövmeyi İslam edep ve ahlak kurallarına uygun olarak seçmelidir.
Kalıcı Dövme Günah Mı
İslam dininde Allah’ın öz haliyle yarattığı kusursuz bedene zarar vermenin düşüncesi bile hoş görülmemektedir.
Dövme yaptırmak Allah’ın yarattığı beden üzerinde değişiklik yapmak, öz haline zarar vermek olarak kabul gördüğünden Müslümanlıkta dövme günah mı sorusuna verilecek cevap şüphesiz günah olduğunu söylemek olacaktır.
Kalıcı dövme yaptırmak ciddi sağlık problemlerine yol açan bir olay olmasa bile İslam dinince yasaklanmıştır. Dövme yaptıran kişilerin Allah tarafından affedilebilmesi için zararsız bir yöntemle dövmeyi sildirmesi ya da pişmanlıkla af dilemesi gerekmektedir.
Geçici Dövme Günah Mı
İslam dinine göre kalıcı dövme yaptırmak; Allah’ın yarattığına müdahale etmek olarak kabul gördüğü ve değişim yarattığı için haram ve günah olarak sınıflandırılmıştır. Yine de geçici dövme yöntemleri dinen mübah olarak sınıflandırılmaktadır.
Vücuduna geçici olarak dövme yaparak süslemek isteyen kişi, dövmesini insan veya hayvan resmi olmamasına dikkat ederek seçmeli ve mahrem olmayan erkeklere göstermemelidir.
Müslümanlıkta dövme günah mı sorusunun cevabı olarak geçen bu anlatıya ek olarak yapışkanlı geçici dövmelerin cilt altındaki dokuya zararlı ve kimyasal yapısının kanserojen olması konusunda uyarılar yapılmaktadır. Geçici dövme insan vücuduna zararlı ise dövme haram ve günah olarak geçmektedir.
“Kendine ve başkasına zarar verme” (İbn Mâce 784)
Yorum Yapılmamış