Müslümanlıkta Evlilik Şartları | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Evlilik Şartları

Tüm inançlarda olduğu gibi İslamiyet’te de evlenmek ve aile kurmak oldukça kutlu bir olaydır. Öyle ki Allah’ta peygamberi de Müslümanlığa gönül veren kullarına evlenip, temeli sağlam bir aile kurmalarını ve gönlü iman dolu, hayırlı evlatlar yetiştirmelerini öğütlemektedir.

Müslümanlıkta evlilik şartları Allah tarafından belirlenmiş, kitaplar ve hadisler aracılığı ile insanlara duyurulmuştur. Olur da Müslüman bir ailede bu şartlar yerine getirilmezse, aykırılık yapan kişi cezalandırılmaktadır. Ayrıca taraflardan biri sebepsiz yere evlilik ve eşlik şartlarını yerine getirmeyen taraftan boşanma hakkına sahiptir

İslam’da Evlilik

Her dinde olduğu gibi Müslümanlıkta evlilik şartları bulunmakta ve İslamiyet’te her evlilik nikah aracılığı ile gerçekleşmektedir. Nikah esnasında kadının ve erkeğin birer şahidi bulunmalı ve bu şahitlerin muhakkak iyi Müslümanlar olmaları beklenmektedir.

İki tarafında evlenmek için açık rızası beyan edilmeli ve evlenmeleri için bir engel olmaması gerekmektedir. Bu engellere örnek göstermek gerekirse; kan bağı, hısımlık, başkasıyla evli olma, dini farklılık, inançsızlık, üç defa boşanmış olmak…

Evlenmek için başvuranlardan biri üzerinde evlenme baskısı varsa o evlilik gerçekleştirilemez. Evlilik gerçekleştikten sonra İslam dini kurallarınca gizlenemez aksine etrafa duyurulmalıdır.

İslam’da Aile

Allah-u Teala için aile insanın en önemli oluşumudur. İki tarafında rızasıyla, şahitlerin huzurunda gerçekleştirilen has bir nikah, sevgi ve saygı çerçevesinde gelişerek büyümelidir. Peygamber efendinin vermiş olduğu hadislerde Müslümanlıkta evlilik şartları sıklıkla dile getirilmekte ve uygulanmaya teşvik oluşturmaktadır. Hz. Muhammed’in kendisi bu şartları yerine getirerek müritlerine örnek olmuş ve müritleri Allah’ın ne demek istediğini kendi gözleriyle görerek anlama fırsatına nail olmuşlardır.

Allah; sevgili kullarının birbirlerini severek evlenmesini, aile kurmasını ve iman dolu kalplere sahip çocuklar yaparak çoğalmalarını buyur etmiştir. Öyle ki Allah’ın kudreti her yerde konuşulsun ve duymayan kalmasın. İslam’ın temel prensiplerinden biri evliliğin sağlam olması ve aile temellerinin düzgün inşa edilmesidir. Bu sayede yetişen çocuk edepli ve ahlaklı olacaktır.

İslam’da Cinsellik

İslam dini cinsellik konularını evli çiftler arasında helal kılmış olup, üreme organı yoluyla girilen ilişkilerde bir kısıtlama koymamıştır. Evli Müslümanların cinsel hayatı için buyurulan bazı öğütler ve nasihatler ise İslamiyet’in kılavuz kitabı Kur’an-ı Kerim’de ve peygamberin Hadis-i Şeriflerinde yer almaktadır.

Evli olan Müslümanlar, temiz ve güler yüzlü bir şekilde, sevecen bir tavırla eşleri ile cinsel münasebet yaşayabilmektedir. Bu münasebet helal kılınmıştır ancak evlilik dışı cinsel münasebetler zina olarak sınıflandırılmakta ve haram olarak nitelendirilmektedir.

Önemli bir diğer husus ise; cinsel ilişki kurulan ya da evlenilmek istenilen kişinin gayrimüslim olmaması gerekmektedir. Gayrimüslim biri ile münasebet kurmak dinen haram olmakla birlikte, Allah’ın buyurduğu üzere köle ile münasebet kurmak daha doğru ve helaldir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver