Başörtüsünün; Antik medeniyetlerden itibaren yaygın bir şekilde özelikle kadınlar tarafından kullanıldığı kayıtlar altına alınmış bir olgudur. Başörtüsünün kullanım şekli, duruşu, kapattığı bölge ise toplumlar arasında değişkenlik göstermiştir ancak kısmen benzer şekildedir. Müslümanlıkta başörtüsü anlayışı Kur’an-ı Kerim’de verilen ayetlerdeki birtakım kıstaslara bağlı olarak uygulanmaktadır.
Kur’an’da Başörtüsü
İslam dininde insanların giyim kuşamı ile alakalı belirtici tanımlamalar yapılmamasıyla birlikte belli bir ölçeklendirmeye sahiptir. Müslümanlıkta başörtüsü ile alakalı Nur Suresi 31. ayette kadınlara baş örtüsünün bağlanması gereken yerin yakanın üzeri olduğunu anlatan tabirler yer alır.
Ahzap Suresi 59. ayette ise “Ey peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerine söyle bedenlerini sımsıkı örtsünler…” demektedir. Burada kullanılan örtünme kelimesi Arapçadaki çağrışımlarından ötürü anlam farklılıklarına yol açarak mezhep ve coğrafyaya göre kullanım tarzı çeşitlenmiştir. İslam dininin en belirgin özelliği kabul edilen başörtüsü, yüzyıllardır Müslüman toplumlar tarafından yaygın bir şekilde uygulanmaktadır.
Başörtüsü Farz Mıdır?
İslam dininin kitabı olan Kur’an-ı Kerim’de kadınlara ya da erkeklere giyimleriyle alakalı talimatlar vermez ancak bazı açıklamalar yapmaktadır. Yukarıdaki ayetlerin yanı sıra başörtüsü ve giyim konusunda kadınlara önderlik eden yine Hz. Peygamber olmuştur. Hazret-i Esma ile geçen bir konuşmasında uyarı amacıyla şöyle buyurdu;
-Bir kız, namaz kılacak yaşa geldiğinde yüzü ve elleri haricinde kalan vücudunu karşı cinse gösteremez.
Hicab ayeti gelmeden hemen öncesinde kadınlar peygambere suallerini iletirken, ayetten sonra kadınların erkeklere aynı toplulukta oturması kısıtlandı. O zamana kadar peygamber kadınlara giyim ve ahlak konusunda nasihatlerde bulunarak diğer kadınlara öğretme görevi verdi.
Başörtüsü Takmamak Günah Mı?
Müslümanlıkta başörtüsü kullanımı ibadet olan görülen bir yükümlülüktür. Namaz esnasında kadınların avret bölgelerini örtmesi farz kılınmıştır. Peygamber Efendinin buyurduğu üzere kadın; dede, amca, dayı, kardeş gibi birliktelik kurması süresiz yasaklanan yakınlarının yanında saçı ve boynu açık olarak bulunabilir. Diğer erkeklerin yanında ise örtünmeleri buyur edilmiştir. Kur’an-ı Kerim’de belirtilen ayetler ve Peygamber Efendinin buyrukları üzerine belirtilen hadislerden yola çıkarak başörtüsü namaz esnasında farz ve ibadet olarak kabul edilmiştir. Diğer taraftan ev şartlarında takılmaması durumu ise günah değildir. Allah bu konuda emirlerini Kur’an’da bildirir.
Yorum Yapılmamış